1819

Ιδρύεται η πρώτη μονοετής Ελληνική Σχολή ή Σχολαρχείο

Μια ομάδα από επιφανείς κατοίκους της Λεμεσού με ιδιαίτερη αγάπη για την Ελληνική παιδεία ίδρυσαν, με δική τους συνεισφορά, την πρώτη μονοετή Ελληνική Σχολή ή Σχολαρχείο. Για να στεγαστεί η Σχολή, ο τότε Επίσκοπος Κιτίου και Αμαθούντας Μελέτιος παραχώρησε το κτήριο της Μητρόπολης. Πρώτος Διευθυντής της Σχολής ήταν ο Δημήτριος Θεμιστοκλέους.

1819.png

1821

Διακόπτεται η λειτουργία της Σχολής

Η λειτουργία της Σχολής διακόπηκε εξαιτίας της ελληνικής επανάστασης, και επαναλειτούργησε το 1834 ως Σχολή τριετούς φοίτησης στον περίβολο της Αγίας Νάπας.

1870 έως 1913

«Ανδρέας ο Δάσκαλος»

Τη διεύθυνση της Σχολής αναλαμβάνει από το 1870 μέχρι το 1913 ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους, γιος του πρώτου Διευθυντή Δημήτρη Θεμιστοκλέους, άνθρωπος προικισμένος με πνευματικά και ηθικά χαρίσματα και με άρτια επιστημονική μόρφωση. Ήταν ο πρώτος εισηγητής της Σωματικής Αγωγής στη Λεμεσό και για τον σκοπό αυτό ίδρυσε το πρώτο δημόσιο γυμναστήριο στην πόλη κοντά στη Σχολή. Για την όλη δράση του δόθηκε σ΄ αυτόν η επωνυμία «Ανδρέας ο Δάσκαλος» και η πόλη τον τίμησε με προτομή σε κεντρικό δρόμο της Λεμεσού.

1896

Ανεπανόρθωτες βλάβες στο κτήριο

Η Ελληνική Σχολή συνέχισε να στεγάζεται στο κτήριο που βρισκόταν στον περίβολο της Αγίας Νάπας μέχρι το 1896, όταν λόγω σεισμού κατέστη ακατάλληλο. Με τη βοήθεια της Ελληνικής Κυβέρνησης κτίστηκε νέο σχολικό κτήριο στο κέντρο της πόλης, στον σημερινό χώρο στάθμευσης, απέναντι από το ΤΕΠΑΚ.

1896.png

1906

Πεντατάξιον Ημιγυμνάσιον

Με ενέργειες του Ανδρέα Θεμιστοκλέους η Σχολή αναγνωρίζεται ως Πεντατάξιον Ημιγυμνάσιον

1906.png

1915

Ελληνικόν Γυμνάσιον

Τη σχολική χρονιά 1915 – 1916 προστέθηκε στο Πεντατάξιον Ημιγυμνάσιον και έκτη τάξη, οπότε αναγνωρίστηκε ως πλήρες Εξατάξιο Γυμνάσιο, ισοδύναμο με τα υπόλοιπα γυμνάσια του Ελληνικού Κράτους. Έτσι η Ελληνική Σχολή, το «Ελληνικόν», όπως ήταν γνωστό, συνέχισε τη λειτουργία του ως Ελληνικόν Γυμνάσιον Λεμεσού. Για το Πρόγραμμα μαθημάτων ακολουθήθηκε το επίσημο Αναλυτικό Πρόγραμμα της ελεύθερης Ελλάδας για τα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης. Προστέθηκε μόνο η διδασκαλία της αγγλικής, ως επίσημης γλώσσας της Κυβέρνησης της Κύπρου

1945

Δωρεά Νικόλαου Π. Λανίτη

Στις αρχές της δεκαετίας του 1940 παρατηρείται οξύ στεγαστικό πρόβλημα, λόγω της μεγάλης αύξησης των μαθητών. Το γεγονός, ώθησε τον εμποροβιομήχανο Νικόλαο Π. Λανίτη να εξαγγείλει το 1945 μεγάλη δωρεά, για την ανέγερση σύγχρονου σχολικού κτηρίου, του σημερινού Λανιτείου Λυκείου. Ο δωρητής ανακηρύχθηκε από την Εφορεία Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λεμεσού ως Μεγάλος Ευεργέτης και αποφασίστηκε να τιμηθεί η προσφορά του με την τοποθέτηση του ανδριάντα του στο άτριο του Σχολείου, την τοποθέτηση της φωτογραφίας του στο γραφείο της Διεύθυνσης και με την καθιέρωση αθλητικών εκδηλώσεων με τίτλο «Λανίτεια».

1945.png

1952

Λανίτειον Ελληνικό Γυμνάσιον

Το 1952 το κτήριο αποπερατώθηκε και το Σχολείο τη χρονιά 52-53 μετονομάστηκε σε Λανίτειον Ελληνικόν Γυμνάσιον προς τιμήν του Μεγάλου Ευεργέτη.

1952.png

1955

Η μάχη του Λανιτείου

Το Λανίτειο εδώ και δύο αιώνες διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εθνική, πνευματική και πολιτισμική ζωή της Λεμεσού και ολόκληρης της Κύπρου. Η πορεία του είναι συνυφασμένη με την ιστορία του νησιού, αφού σε στιγμές κρίσιμες για τον λαό μας έδωσε δυναμικά το παρών του. Τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του συνέπεσαν με την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα του 1955-59 και σημαδεύτηκαν από την αντίσταση των μαθητών του κατά των Άγγλων. Αποκορύφωμα υπήρξε η σύγκρουση, στις 14 Δεκεμβρίου 1955, μαθητών και καθηγητών με Άγγλους στρατιώτες στην αυλή του Σχολείου. Η σύγκρουση αυτή έχει καταγραφεί στην ιστορία ως η μάχη του Λανιτείου. Στο άτριο του Σχολείου βρίσκεται η προτομή του ήρωα, μαθητή του Λανιτείου, Ανδρέα Βλάμη, που σκοτώθηκε από τους Άγγλους σε ηλικία 17 ετών.

1960

Ελληνικόν Γυμνάσιο Θηλέων Λεμεσού

Λειτουργεί στον χώρο του Λανιτείου το Ελληνικόν Γυμνάσιον Θηλέων Λεμεσού. Μετονομάστηκε το 1961 σε Α΄ Γυμνάσιον Θηλέων Λεμεσού και στη συνέχεια σε Ε΄ Γυμνάσιο το 1973.

1974

Μεγάλη αύξηση μαθητών λόγω της εισβολής

Τα τραγικά γεγονότα προκάλεσαν και τεράστια αύξηση του μαθητικού πληθυσμού. Ως αποτέλεσμα, λειτούργησε στον χώρο του Λανιτείου το τριτάξιο Όγδοο γυμνάσιο Λεμεσού, ενώ το Λανίτειο Ελληνικόν Γυμνάσιο όπως και το Ε΄ Γυμνάσιο Λεμεσού λειτούργησαν με εναλλασσόμενη φοίτηση, πρωινή και απογευματινή.

1973.png

1984

Λανίτειο Λύκειο Α’ και Β’

Τη σχολική χρονιά 1984 – 1985, το Λανίτειο Ελληνικό Γυμνάσιο μετονομάζεται σε Λανίτειο Λύκειο Α΄ και το Ε΄ Γυμνάσιο Λεμεσού σε Λανίτειο Λύκειο Β΄.

1984.png

2013

Λανίτειο Λύκειο

Τη χρονιά 2013-14 το Λανίτειο Λύκειο Α’ και το Λανίτειο Λύκειο Β’ ενώνονται με την ονομασία Λανίτειο Λύκειο, όπως είναι και η σημερινή ονομασία του αρχαιότερου εκπαιδευτηρίου της πόλης και του δεύτερου σε αρχαιότητα σε ολόκληρη την Κύπρο.

2012.png

Σήμερα

Κυψέλη Εκπαίδευσης

Στο σημερινό Λανίτειο στεγάζονται τα δύο ειδικά σχολεία, το μουσικό και το αθλητικό, τα οποία πρωτολειτούργησαν το 2006. Στον ίδιο χώρο στεγάζονται το Λανίτειο Γυμνάσιο (στον χώρο του Λανιτείου Λυκείου Β), το Λανίτειο Δημοτικό, Σχολείο Προδημοτικής Εκπαίδευσης, Θέατρο, τα γραφεία της σχολικής Εφορείας Λεμεσού και μια μικρή Εκκλησία, για να εξυπηρετεί τις θρησκευτικές ανάγκες των μαθητών. Λειτουργεί επίσης κρατικό Ινστιτούτο Επιμόρφωσης.

Σημαντικές προσωπικότητες των εθνικών και κοινωνικών αγώνων, της επιστήμης και των γραμμάτων, της πολιτικής, του αθλητισμού, των διαφόρων εκφάνσεων των τεχνών και του πολιτισμού, συγκαταλέγονται ανάμεσα στους Εκπαιδευτικούς, που πρόσφεραν με τη διδασκαλία τους και συνέβαλαν στη μόρφωση και την παιδεία των Ελληνοκυπρίων, από το 1819 έως σήμερα. Χιλιάδες οι απόφοιτοι μαθητές του που διαπρέπουν στη ζωή του τόπου μας αλλά και του εξωτερικού.

2016.png

Do something important

Become a member